email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Speeddaten bij de Universiteit Leiden

test

Afgelopen woensdag 23 april organiseerde de vakgroep CA/SNWS van de Universiteit Leiden speed date sessies voor alle studenten vanaf het tweede jaar!

Vuvuzela
Het ging hier niet over de liefde, maar over carrièremogelijkheden. De vuvuzela gaf aan wanneer de studenten konden beginnen met vragen stellen over het werk van de 'date'. De 'dates' , waaronder ik met zo'n 16 anderen, waren de genodigden. Allemaal oud antropologiestudenten die al enige tijd werkzaam waren in verschillende vakgebieden. Van antropologen werkzaam in grote ontwikkelingsorganisaties (zoals de Nuffic) tot verschillende kleine zelfstandigen werkzaam bijvoorbeeld als adviseur en trainer in conflictgebieden in het buitenland. Na 7 minuten liet de vuvuzela van zich horen en werd er gewisseld. Dan zat je weer tegenover een nieuwe date.

Meanderende rivier
Vragen die ik steeds weer  kreeg waren: Wat doe je nou eigenlijk als intercultureel trainer? Hoe ziet zo'n training eruit? En welke bedrijven huren jou dan in? De leukste vraag vond ik 'hoe kom je erbij om intercultureel trainer te worden'? In mijn geval was het antwoord niet erg strak. Mijn cv bouwde zich op als een meanderende rivier. Ik zat in het toegepaste onderzoek en ben vanwege mijn handicap, blijvende RSI klachten in de polsen, volledig omgeschoold tot docent. Het beroep waarin je meer voor groepen staat dan achter een computer zit. Vanuit het middelbaar onderwijs stroomde ik door naar het volwassen onderwijs en ging Nederlandse taallessen aan allochtone oudkomers geven. Vervolgens zag ik kans om via een opleiding voor communicatietrainer het thema interculturele communicatie op te pakken, wat weer mooi aansloot bij mijn achtergrond als antropoloog. Ondernemend was ik altijd al geweest en het zit in mijn familie in de genen. Dus dat eigen bedrijf dat ging een beetje vanzelf. Met jonge opgroeiende kinderen biedt het ZZP er zijn veel mogelijkheden om zorg en werk op je eigen manier te combineren. En zo was voor mij de cirkel wel rond.

Out of the box
Studenten leven in een wereld van  theorie en boeken een ik vind  het heel goed en vooruitstrevend  dat de vakgroep CA/SNWS hen al vanaf het tweede jaar uitnodigt om een kijkje te komen nemen in het werkende bestaan van  verschillende antropologen.  Het werd voor hen, en ook voor mij, een hele leuke leerzame middag!

Nostalgie
Voor mij was het natuurlijk ook weer een stukje nostalgie naar mijn studententijd. Wat oneindig veel mogelijkheden heb je toch als je antropologiestudent bent en je de vrijheid hebt om alle interessante vakken te volgen die je maar wilt en  je eigen buitenlands leeronderzoek te kiezen.


Tot volgend jaar?

 

« \Speeddaten bij de… | Speeddaten bij de… »

0 Reacties

Door: zoutewelleintercultureel
Wees de eerste om een discussie te starten.

Plaats een reactie

*Naam, email en reactie zijn verplicht.

Laatste 10 posts