email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Nt2 en Staatsexamen NT2

Zonder taal geen verbinding

Het beheersen van de Nederlandse taal en helder kunnen communiceren, hangen sterk met elkaar samen. Het zijn als het ware twee kanten van dezelfde medaille. De medaille is de interculturalisatie, ofwel de integratie van twee kanten. Zoutewelle Intercultureel biedt Nederlandse taal trajecten aan voor expats en allochtonen Nederlanders. Het gaat hierbij om het verzorgen van lessen NT2 (Nederlands als Tweede Taal).

Zoutewelle Intercultureel heeft acht jaar ervaring met Inburgering, Staatsexamen- en maatwerk taaltrajecten (Nederlands op het Werk), in groepen of privé. Momenteel verzorgt Natascha Zoutewelle een aantal trajecten bij het ROC van Amsterdam.Expats leren Nederlands

' Verschillende nieuwkomers en expats schrijven zich in voor het volgen van lessen Nederlands (voor het staatsexamen) om beter deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Voor expats is het bijvoorbeeld belangrijk de taal te leren omdat zij in hun privéleven graag meer contact willen met Nederlanders en de cultuur beter willen begrijpen. Daar heb je de Nederlandse taal nu eenmaal voor nodig. Naast grammatica en woordvolgorde vertel ik ook vaak over onze gewoonten en gebruiken. Laatst vertelde een Italiaanse cursist mij hoeveel moeite hij had met de 'agenda cultuur' in Nederland. Door in de lessen ook hieraan tijd te besteden begrijpen mensen Nederlanders beter.' (Natascha Zoutewelle)

Hieronder vind u een paar voorbeelden van verschillende recente NT2 trajecten.

Conversatie lessen Nederlands bij Mexx

We werken met de Delfse Methode dat goed aanslaat bij de Mexx medewerkers, veelal hoogopgeleide Duitstaligen. Een incompany training van drie uur per week levert bij de cursisten na vier maanden al een aardige Nederlandse spreekvaardigheid op. Discipline is wel belangrijk. Is het huiswerk niet goed voorbereid dan heeft de les weinig zin. Gelukkig kan het huiswerk voor een groot deel op de iPod gedaan worden: de cursisten beluisteren veel teksten. In de lessen praten we na over deze teksten en wordt er, zo nodig, gecorrigeerd op grammatica, vocabulaire en de uitspraak. Met namen de uitspraak vinden ze erg belangrijk.

Nederlandse telefoontraining voor Indiase OK assistentes bij het VU medisch centrum Amsterdam

Zoutewelle intercultureel heeft voor het VUMC een taal- en communicatie traject op maat verzorgd. Na een intensieve training kunnen deze Indiase OK-assistenten zich - aan de telefoon - beter in het Nederlands uitdrukken (toegepaste NT2) en kunnen ze directer communiceren (interculturele communicatie) op de OK. Omdat het traject helemaal op maat gesneden is, speciaal voor de VUmc, leverde het al na zes sessies resultaten op! De dames voelden zich na de training zelfverzekerder in het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Taalcoaching op het werk bij Pantar Amsterdam

Bij Pantar hebben we een Traject Nederlandse taalcoaching op het werk voor midden en hoger opgeleiden gegeven.

 

 

Verrassend vond ik de oefening 'intercultureel silhouetten'. Vòòr de training zat er veel spanning in de groep en binnen een uur was er een hilarische en positieve sfeer (Universiteit Leiden).