email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Wat is interculturele communicatie?

Interculturele communicatie is eigenlijk  communicatie+. Het is gewone communicatie. Maar dan met extra alertheid op verschillen tussen mensen. Die alertheid maakt dat je anders communiceert. Je communiceert bewuster, en daardoor effectiever, omdat je voor iederéén duidelijk bent.

Effectief communiceren in een multiculturele context vereist het volgende:

  1. Kennis van vaardigheden in gewone communicatie (gesprekstechnieken, LSD, invloedscirkel etc).
  2. Kennis over verschillende culturen en 'andere' communicatie stijlen.
  3. Bewustzijn van je eigen communicatie stijl, bijvoorbeeld: Hoe direct ben ik eigenlijk?
  4. Lef hebben om te experimenteren (schakel vaardigheden en flexibiliteit).
  5. Tijd en oefening.

Deze vijf punten vormen tevens de basisingrediënten van de verschillende trajecten die Zoutewelle Intercultureel aanbiedt. Door te werken aan boven benoemde punten verbeter je je interculturele competenties. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en attitude.

De wereld staat niet stil en dat geldt gelukkig ook voor ons als limonadefabriekant, Burg Ter Aar BV. In de afgelopen jaren hebben de nodige veranderingen (ERP systeem, werkoverleg, verbeterteams e.d.) plaatsgevonden die consequenties hebben voor de kwaliteit van communicatie. We hebben gemerkt dat een aantal collega’s niet mee kunnen in de manier waarop wij willen communiceren met elkaar. Inhoudelijk doen zij hun werk erg goed en zijn we ook absoluut tevreden over hen, daarom hebben we besloten om hen een cursus Nederlandse communicatie op de werkvloer aan te bieden. Wij hadden al goede ervaringen met een opleiding van Natascha Zoutewelle op dit gebied en daarom hebben we besloten om haar te vragen om deze opleiding voor zes collega’s te verzorgen. Het is erg leuk om te zien hoe iedereen fanatiek zijn best doet en ook stappen maakt. Daarnaast zijn wij ons er ook beter van bewust dat onze manier van communiceren vaak veel te ingewikkeld is voor deze collega’s. Kortom voor zowel werkgever als werknemer een win/win situatie. Hajo van den Berg, Bedrijfsleider Ter Aar.