email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Natascha sinds kort ook stagebegeleider NT2

Al meer dan 12 jaar verzorg ik Nederlandse taallessen voor migranten en expats. En ik vind het nog altijd fantastisch leuk werk! Een paar maanden geleden kreeg ik de kans om een stagiaire te begeleiden in mijn lessen. Een studente volgde aan de Uva de master NT2 en zocht een stageplek. Zij wilde graag ervaren hoe je in de praktijk volwassen buitenlanders de Nederlandse taal kunt aanleren. Ze heeft bij mij een half jaar stage gelopen, drie ochtenden in de week. Zo n stagiaire begin dan eerst met veel kijken in de les, hoe werkt het boek, hoe zitten de deelnemers erbij. Wie leert snel en wie heeft meer hulp nodig en welke leerstijlen hebben de mensen. Volwassenen hebben soms iets meer moeite om een nieuwe taal te leren dan kinderen, en hoe zorg je nu dat je steeds nieuwe stof aanbiedt maar ook voldoende herhaalt in een les? Zonder dat het saai wordt, want dan haken cursisten af. Mijn groep was een bijzondere groep, want er waren drie leerniveaus binnen de groep. Hele snelle leerders, langzame leerders en gemiddelde leerders. Ieder met hun eigen nationaliteit: Italiaans, Slovaaks, Iers, Turks, Pools, Engels, Grieks, Frans en Spaans. En je wilt ook dat de sfeer goed is in de groep, want cursisten kunnen veel aan elkaar hebben, ook buiten de lessen. Het is voor volwassenen anderstaligen immers best moeilijk om  te aarden in Nederland. En om een netwerk op te bouwen in een nieuw land. Zeker in Nederland, met haar agendacultuur waar spontaan bij elkaar langskomen na de studententijd niet meer zo gebruikelijk is. Cursisten worden soms vrienden van elkaar, en dat stimuleer ik graag als docent. Ik vind het belangrijk dat stagiaires ook leren zien dat het stimuleren van de onderlinge interactie zowel voor de taal als voor de sfeer in de groep erg belangrijk is. Dat stimuleren van interactie dat is mij van nature ingegeven. In mijn les dus niet alleen maar klassikale grammatica lesjes, maar veel werken in duo's en groepjes. Ieder op zijn eigen niveau. Samen naar een niveau hoger.

Mijn huidige stagiaire gaf dit aan mij terug als feedback. Ze vind de groep zo leuk en er wordt onderling zoveel uitgewisseld! Dat was voor mij een groot compliment!

 

« \Natascha sinds kort ook… | Natascha sinds kort ook… »

0 Reacties

Door: zoutewelleintercultureel
Wees de eerste om een discussie te starten.

Plaats een reactie

*Naam, email en reactie zijn verplicht.

Laatste 10 posts