email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gemakkelijk leren doe je met een ‘groeimindset’

In mijn trainingen kom ik geregeld medewerkers of leidinggevenden tegen die het zichzelf niet toestaan om te leren. Wanneer je 'iets nieuws' gaat doen, roept dit bij de meeste mensen al snel twijfels of vragen op: ja mits…, ja maar… Dit gebeurt omdat je buiten je vertrouwde kader stapt.

Hoe kan het toch dat sommige managers heel snel leren en andere leidinggevenden in een kringetje blijven rondwandelen?
Het artikel hieronder gaat over je mindset. Wanneer je gezegend bent met een 'groeimindset', kun je blijkbaar gemakkelijker leren, aldus Carol Dweck. Gelukkig hebben we hier zelf enige invloed op.

Artikel: Verschillen tussen de 'fixed mindset' en de 'groeimindset'

 

Carol_Dweck1-247x300.mindsets.jpg

Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Stanford University, doet al ruim 25 jaar onderzoek naar wat mensen geloven over de ontwikkelbaarheid van hun capaciteiten (Dweck, 2006). Grofweg onderscheidt zij twee soorten overtuigingen over menselijke capaciteiten en eigenschappen. De eerste is wat zij noemt een 'fixed mindset'. Mensen met een fixed mindse' zien hun capaciteiten, bijvoorbeeld hun intelligentie, als onveranderbaar. Zij gaan er vanuit dat hoe capabel je bent, bijvoorbeeld hoe intelligent of hoe muzikaal, grotendeels bepaald is door een natuurlijk, niet of nauwelijks ontwikkelbaar talent. De tweede soort overtuiging noemt zij een 'groeimindset'. Mensen met een groeimindset zien hun capaciteiten als een potentieel dat ontwikkeld kan worden.

Consequenties van je mindset

Het type overtuiging dat mensen aanhangen, blijkt belangrijke consequenties te hebben. Mensen met een fixed mindset blijken zich meestal sterk te richten op het aantonen van hun capaciteit(en), in plaats van op het proces van leren. Zij veronachtzamen het proces van leren wat hen uiteraard belemmert in de ontwikkeling van hun groei en functioneren. Mensen met een groeimindset blijken juist geneigd te zijn om inspanningen te leveren om te leren en strategieën te ontwikkelen die leren en het leveren van lange-termijn prestaties verbeteren.

Lees meer hierover op: www.oplossingsgerichtmanagement.nl

 

 

« \Gemakkelijk leren doe je… | Gemakkelijk leren doe je… »

0 Reacties

Door: zoutewelleintercultureel
Wees de eerste om een discussie te starten.

Plaats een reactie

*Naam, email en reactie zijn verplicht.

Laatste 10 posts