email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

De Hokjesman, donderdag bij de VPRO, kijk mee op tv!

test

De VPRO gaat in nieuw programma op safari in eigen land

di 27 nov 2012 - 3 reacties

NieuwsTelevisieVPRO Algemeen
 

Gefascineerd door de heersende hokjesgeest gaat programmamaker Michael Schaap in het nieuwe televisieprogramma De Hokjesman op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Hoe verhouden mensen binnen een hechte gemeenschap zich tot elkaar en hoe staan zij ten opzichte van buitenstaanders? Wat wordt als afwijkend gedrag gezien? Wat is er nodig om uit de groep te stappen of te worden gestoten? Met een knipoog naar de klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, ontleedt De Hokjesman de mens als groepsdier.

“Van alle landen en volkeren waar ik kwam, vond ik geen vreemdsoortiger slag dan de Nederlanders. Niet één volk, maar een tombola vol culturen, verenigingen en groepen. Met vreemde stammen en exotische gemeenschappen. Zoals de klassieke volkenkundigen voor mij zoek ik ze op, ontleed ze, meet ze en doorgrond ze. “

De Hokjesman waagt zich acht afleveringen lang in het milieu van Volendammers, Molukkers, orthodoxe boeren, subversieven, mariniers, antroposofen, SP-ers en edellieden. Binnen de groepen die hij onderzoekt kijkt hij nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes. Zijn doel is niet alleen het blootleggen van de geheimen van de betreffende gemeenschap. Hij wil ook lering trekken uit de mogelijke kwaliteiten van de kliek; uit de omgangsvormen, de handigheidjes en de overlevingsstrategieën. Wie de Hokjesman volgt op zijn safari in eigen land ontdekt de rimboe in zichzelf.

De Hokjesman: een safari in eigen land, op zoek naar de rimboe in onszelf.


Uitzending: Vanaf donderdag 10 januari, 21.30 uur, Nederland 3

 

« \De Hokjesman, donderdag… | De Hokjesman, donderdag… »

0 Reacties

Door: zoutewelleintercultureel
Wees de eerste om een discussie te starten.

Plaats een reactie

*Naam, email en reactie zijn verplicht.

Laatste 10 posts